Homlokzati festékek

Festék

Festéket számos helyen, így az otthonunkban is használunk, és az ipar számos területén használnak. Minden festék a megfelelő célra, igénybevételre készül, így vannak olyanok, amelyek az időjárás hatásainak állnak ellen, vagy épp különféle vegyszerek hatásainak, esetleg koptató hatásnak is.
Háztartásban leginkább felfelületek, fém és fa dolgok festésére használunk festéket.

A festék jól látható színén kívül fontos további tulajdonságaik is vannak, így az alábbi festék fajtákat különböztetjük meg:
Beltéri vagy kültéri fa alapozó, homlokzat festék, beltéri festék, vízzáró festék, lélegző falfesték, felfixáló, impregnáló, univerzális festék, mélyalapozó, vízbázisú vagy oldószeres festék, diszperzit, rozsdagátló, fémfesték illetve olajfesték.

Láthatjuk, hogy érdemes kikérni szakértő véleményét a megfelelő festék kiválasztásához, mert már egy egyszerű fafelület festésénél is el kell gondolkozni a megfelelő alapozáson, lazúr vastagságán, UV állóságon, stb.

Aztán ha meg van a megfelelő festék típus, akkor már csak a színt kell kiválasztanunk. Mindig érdemes megnézni a színmintát nappali, kültéri fénynél is, illetve ha nagy felület, pl egy ház átfestését tervezzük, akkor érdemes elősör egy kisebb próbamennyiséggel kipróbálni a helyszínen.

Megosztás